onsdag 30 juni 2010

Nu kommer ett långt inlägg med massor av bilder :) Det är mycket som händer här i lilla byn faktiskt. Kostas (Aris farbror) fyllde 50 i helgen och det firade vi på Anidri beach under fullmånen vilket var helt underbart. Stavroula, Aris kusin, kom för ett par dagar sedan med fina presenter till alla barnen. Igår kom Eftihoula, Aris syster, även hon med presenter. Det är mycket sociala möten hela tiden och familjen är underbar. Igår samlades vi hemma hos Aris föräldrar på takterrassen och satt och pratade i solnedgången. Vi åt gotter som Eftihoula hade haft med sig och skrattade åt de små barnens upptåg.

Elli är som vanligt en liten pärla och pratar mer och mer hela tiden. Ibland kommer hon på något nytt ord men det är inte alltid man förstår vad hon menar. Då upprepar hon typ 50 gånger exakt på samma sätt och man viker sig nästan dubbel av skratt till slut. Som igår när hon och Johanna skulle gå hem, då sa hon något till oss alla, typ en hälsning lät det som, och det var förmodligen på grekiska, men ingen förstod vad det var hon sa. Vi prövade med allt möjligt, är det det eller är det detta? Men hon svarade bara όχι (uttalas åshi och betyder nej på grekiska) och fortsatte upprepa sitt ord. När jag gick fram och sa "godnatt då lilla gumman" så utbrast hon plötsligt καλή νύχτα (kali nichta = god natt) och vinkade till alla.
Så här såg berget ut häromdagen.
Elli och Artemis (Kostas dotter) vid det fina cafébordet. De hade just bråkat om vem som skulle få ha det lilla rosa bordet som Artemis håller i. När Efi tog fram cafébordet så lugnade flickorna ner sig. De går på samma dagis och älskar att leka tillsammans.
På restarurang Small Garden som serverar asiatisk mat och är ett trevligt alternativ till den grekiska maten (om man nu mot förmodan skulle bli trött på den, men jag förstår det om man bor i Paleohora förstås).
Mormor med sin lilla Elli.
Johanna med fina magen på Grameno beach, några kilometer från Paleohora. Johanna körde och behövde träna lite på sina nyvunna färdigheter, och jag måste säga att det gick jättebra.
Sedan körde vi och hämtade Elli på sitt fina dagis.
En morgon dukade jag och Elli till kalas med alla de små dockorna och nallarna. Jordgubbar som blivit över sen midsommarafton och så klart Ellis favorit - vattenmelon (hon uttalar det mycket roligt - plattalon - med betoning på första a:et).
Den här herren besöker dagligen Johannas trädgård och ligger gärna här i den stora cypressen i timmar och latar sig. Han är ganska dominant och macho, en riktig grek.
Vackra krokodilen i morgonglitter.
På Kostas kalas lekte barnen i ett litet tält och hade hemligheter för sig.
De här salladerna är helt ljuvliga. Osten är mizithra och smakar himmelskt. Jag kan tänka mig att det var den Odysseus var så förtjust i.
Här sjungs det för Kostas. Massor med ljus i tårtan till 50-åringen och Christina, Kostas fru var mycket gullig med alla bestyr hela kvällen. Kostas kärlek till lilla Artemis, och till barn överhuvudtaget är helt enorm, och han leker som bara en konstnär kan till barnens stora förtjusning.
Johanna ser till så att barnen får tårta. Från vänster Panajota, Artemis, Elli och Johanna.
Elli på söndagspromenad i byn med mormor. Hon har fått ett tufft hårband som är tänkt att skydda mot solen, och en liten börs i läder med Hello Kitty i losa (rosa).
Underbar gästfrihet och typisk för Paleohora, den vänliga byn.
Så vackert, och hela tiden ser man något man inte lagt märke till tidigare.
Här är restaurangen Emmanouela jobbar i. De har alldeles gudomlig mat som lagas av en grekisk mama. Lammgrytan smälter i munnen. Bilden är från söndag förmiddag och det ser därför tomt ut där men på kvällarna är det knökfullt där.
Stavroula är barnens favorit.
Stavroula är född och uppvuxen i Aten och bor där nu. Jag gillar henne mycket.
Krokodilen i skymningen.
Lille Eleftheris i badpoolen. Han är världens snällaste och tåligaste lille man. Det blir man förstås nog om man är Panajotas bror.
En berömd liten trio i poolen.
Tjejsnack i den gassande värmen.
Ett himla liv fördes men det märks ju inte på bilderna. Man kan roa sig med att titta på deras upptåg i evigheter och aldrig tröttna.
Efterpi förstod att vi blev törstiga och kom som bästa servitrisen och serverade läskande, iskalla drycker.
Lille Lefteris ville hellre ha gurka. Mamma Eleni matar.
De fina damerna på café efter badet.
Man kan vara ganska så avslappnad och naturlig om man vill.
Och Panajota är världens roligaste och en riktig idol.
Panajota är en underbar flicka som alltid kommer med mycket kvicka kommentarer.

Nu ska jag ut i solen, sanden och havet.

3 kommentarer:

Johanna F sa...

Vilken härligt, inlägg, mer sånt! Johanna är lite dålig på att lägga upp bilder på själva byn, så jag har ingen aning om hur det ser ut där. Kul att se!
Puss & kram

Mi sa...

Johanna F: Vad kul! Då ska jag lägga upp fler miljöbilder också. Här är väldigt pittoreskt och unikt, och väldigt shabby på sina ställen vilket är en del av charmen förstås.

Eva Henriksson sa...

Å så roligt med alla barnen och alla detaljer. Tusen tack. Men jag har lite svårt med släkten. Jag skulle behöva en släktkarta. Alla E-namn är så svåra.
Härligt att få se svärmors spis......Jag tycker så mycket om henne fastän jag aldrig träffat henne! Men Johanna har jag träffat....hoppas vi kan resa dit och bada i höst igen (ute vid Anidri). Tack igen.